U povodu Dana Državnosti Bosne i Hercegovine održana Svečana sjednica Općinskog vijeća i položeno cvijeće na Centranom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici i šehidskom spomen obilježju u Brijesnici Velikoj

 

Predsjedavajući O.V. gosp. Nusret Dautović čestitao je svim prisutnima Dan državnosti, te pročitao program obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.


Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine prof. Haris Mujić posjetio je sve prisutne na istorijski put stvaranje Bosne i Hercegovine. „Dozvolite mi da na početku svim građanima Doboj Istoka i BiH, uputim čestitku povodom obilježavanja značajnog Dana za BiH, Sretan vam 25. Novembar Dan državnosti BiH. Ovo je historijski datum kojeg sa ponosom treba da slavimo i odamo duboko poštovanje svim onim hrabrim Bosancima i Hercegovcima koji su toga dana prije 79 godina okupili se u Mrkonjić gradu da bih potvrdili identitet i državni suverenitet BiH. Takođe ovo je i prilika da se prisjetimo i svih BiH sinova koji su početkom agresije 1992 godine ustali i njenu odbranu, odbranili vrijednosti tekovina ZAVNOBIH-a zašto su ginuli i njihovi preci. U ovoj borbi koja nije bila lahka ni kratka veliki dio njih je položilo svoj život za odbranu BiH. Kada govorimo o državnosti BiH malo se u udžbenicima i javnim istupima spominju imena koja su zaslužna za stvaranje Bosne i Hercegovine (Rodoljub Čolaković, Avdo Humo, Hasan Kikić i drugi). Mi moramo nastaviti stazama naših predhodnika. Mi smo podnijeli najveće žrtve za stvaranje državnosti Bosne i Hercegovine. Svim političarima bi poroučio da bez države nema ni naroda….“. Na kraju svoga govora prof. Haris je istaknuo da je veoma bitno jedinstvo bošnjačkog naroda.


Općinski načelnik gosp. Kemal Bratić čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine riječima „Svim građanima Doboj Istoka i Bosne i Hercegovine želim sretan 25. Novembar Dan Državnosti Bosne i Hercegovine te pozvao sve politčke subjekte sa prostora općine Doboj Istok da se još jače ujedine u očuvanju države nam Bosne i Hercegovine“.


Predstavnici boračkih udruženja, MUP-a Doboj Istok, mjesnih zajednica te predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti općine Doboj Istok su na  Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici i šehidskom spomen obilježju u Brijesnici Velikoj su položili cvijeće i proučili fatihu.