Mjesne zajednice

Mjesne zajednice

MZ KLOKOTNICA

Klokotnica je najveća mjesna zajednica u Doboj Istoku sa površinom od 13,37 km/2 u kojoj živi oko 4 500 stanovnika. U naseljenim dijelovima mjesne zajednice riješen je problem putne infrastrukture, a preko 95% domaćinstava ima urednu komunalnu infrastrukturu, kao što je vodosnabdijevanje, odvoz smeća i slično. Oko 30% mjesne zajednice obuhvaćeno je sistemom ulične rasvjete.

U ovoj mjesnoj zajednici nalazi se sjedište Općine Doboj Istok, veliki broj javnih ustanova, među kojima su i JU „ Dom zdravlja“ Doboj Istok, JP „ Veterinarska stanica“, osnovna škola, koja je ujedno jedna od najstarijih osnovnoškolskih ustanova u ovom dijelu regije. Sva bitna javna poduzeća ( Telekom i Elektroprivreda, BH pošta) u ovoj mjesnoj zajednici ima svoje šaltere što olakšava plaćanje obaveza stanovnicima Doboj Istoka.

Na području mjesne zajednice djeluju: Nogometni klub Doboj Istok, Stonoteniski klub Doboj Istok, Karate klub Doboj Istok, Atletski klub Doboj Istok i BZK Preporod.

MZ BRIJESNICA VELIKA

Površina mjesne zajednice je 6,89 km/2 i ima oko 2 150 stanovnika. Naselje predstavlja kompaktnu cjelinu sa izgrađenom putnom infrastrukturom i riješenim problemom vodosnabdijevanja, a u centralnom dijelu naselja izgrađena je i ulična rasvjeta.

U Brijesnici Velikoj nalazi se MSŠ „ Doboj Istok“, osnovna škola, Policijska stanica, ispostava PIO-a, Biro za zapošljavanje, ispostava ZZO, porodična ambulanta, sjedište JKP „ Čisto“, poljoprivredna zadruga, te veliki broj udruženja građana.

MZ BRIJESNICA MALA

Površina mjesne zajednice je 9,06 KM/2 i ima oko 1750 stanovnika. Kao i druga naselja Doboj Istoka i ova mjesna zajednica ima rješenu putnu infrastrukturu, vodosnabdijevanje i pitanja iz komunalne djelatnosti koji podižu kvalitetu života stanovnika ovog naselja. Ulična rasvjeta je također urađena, posebno u dijelu mjesne zajednice kroz koji prolazi Magistralni put M-4 Tuzla – Doboj.

U ovom naselju, smješteno je JU „ Dječije obdanište“ Doboj istok, Područna osnovna škola Brijesnica, ambulanta porodične medicine, kao i veliki broj sportskih klubova i udruženja građana.

Ova mjesna zajednica raspolaže sa najvećim površinama kvalitetnog poljoprivrednog zemljošta, te je u ovom naselju koncentriran i najveći broj uspješnih privrednih subjekata Doboj Istoka.

MZ LUKAVICA RIJEKA

Površina mjesne zajednice je 7,02 km/2 i ima oko 1150 stanovnika. Glavni putni pravci kroz mjesnu zajednicu su riješeni, najveći dio naselja ima uredno snabdijevanje pitkom vodom, a centralni dio naselja ima uličnu rasvjetu.

U ekonomskom smislu, ova mjesna zajednica je najmanje razvijeno područje Doboj Istoka. Kao i druga naselja, i u ovom dijelu općine, smještena je ambulanta porodične medicine, šalter mjesnog ureda, a u dogledno vrijeme očekuje se izgradnja osnovne škole za učenike sa ovog područja.

MZ STANIĆ RIJEKA

Površina mjesne zajednice je 3,62 km/2 i ima oko 950 stanovnika. Glavni putevi kroz naselje su asvaltirani, 80% naselja ima uličnu rasvjetu, dok se uskoro očekuje rješavanje problema oko vodosnabdijevanja kompletnog naselja.

U ovoj mjesnoj zajednici nalazi se područno odjeljenje OŠ „ Klokotnica“, te ambulanta porodične medicine.

Zanimljivo je da u ovoj mjesnoj zajednici djeluje nekoliko istaknutih udruženja građana koji imaju veliki značaj za sportski i kulturni život naše općine.

Kontakti za mjesne zajednice

MZ Klokotnica 035/720-189 Amir Bradarić
MZ Stanić Rijeka 062-117-892 Agan Delić
MZ Brijesnica Velika 035/723-492 Ermin Mujkanović
MZ Brijesnica Mala 035/722-589 Selmir Hrnjičić
MZ Lukavica Rijeka 035/725-292 Fehim Alihodžić