ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINE DOBOJ ISTOK U POVODU 10.MARTA DANA OPĆINE DOBOJ ISTOK

 

U sklopu obilježavanja Dana općine Doboj Istok, danas  10. marta  2023. godine sa početkom u 10,00 sati održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

 

Predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Nusret Dautović je čestitao svim prisutnima Dan općine Doboj Istok, zaželio dobrodošlicu  te pozvao da se učenjem fatihe prisjetimo svih poginulih za odbranu općine Doboj Istok i cijele Bosne i Hercegovine.

 

Općinski načelnik gosp.  Kemal Bratić u svom svečanom govoru istaknuo je da je ovo historijski dan za našu lokalnu zajednicu te da  zasluge za formiranje općine Doboj Istok pripadaju svim građanima naše Općine, a posebno poginulim šehidima i borcima koji su dali svoje živote za odbranu naše domovine. Osvrnuo se na ekonomski razvoj Općine, istaknuo je da je općina  samoodrživa, i da ide u dobrom pravcu. Zahvalio se Federalnoj i Kantonalnoj vladi na podršci u realizaciji projekata koji su doprinijeli napretku naše Općine. Na kraju govora je čestitao Dan općine riječima „Svima vama prisutnima i svim građanima naše Općine čestitam Dan Općine, također u ime uposlenika i u svoje ime čestitam nagrađenim istaknutim građanima naše Općine koji će danas primiti zaslužna priznanja. Hvala vam još jednom što ste se odazvali da zajedno uveličamo obilježavanje Dana Općine“.

Prisutnima se obratio župan općine Starše riječima „Prenosim vam najsrdačnije pozdrave iz bratske Općine Starše, putujući kroz vašu Općinu vidim napredak na svakom koraku, siguran sam da će to biti i ubuduće. Čestima vam praznik a vama načelniče želim puno uspjeha u radu“.

Kantonalni premijer Irfan Halilagić, pozdravljajući sve prisutne zahvalio na pozivu te je uputio u svoje ime i ime Vlade Tuzlanskog kantona čestitku svim grđanima u povodu dana Općine Doboj Istok. Naša podrška vašoj Općini nikada nije izostala, sve što ste delegirali prema nama mi smo i podržali što ćemo i dalje raditi. Osvrnuo se na izgradnju brze ceste Doboj-Tuzla. Na kraju je čestitao svima  prisutnima, građankama i građanima današnji dan te da sve naredne značajne datume dočekamo u dobrom zdravlju i sa što većim  stepenu boljitka i kvaliteta života u Tuzlanskom  kantonu i šire.

Obraćujući se prisutnima i čestitajući dan Općine svim građanima, istaknuo je da je općina Doboj Istok sretna općina jer se nalazi na svim važnijim putevima u Federaciji i Tuzlanskom kantonu. Osvrnuo se na izgradnju brze ceste Doboj-Tuzla, doprinosu Federalne vlade u realizaciji velikog broja projekata. Istaknuo je da će  Federacijae biti sve više prisutna u našoj  Općini  i stalno je više i više prisutna.

Zaslužnim pojedincima Općine Doboj Istok  su dodijeljenja Općinska priznanja i to;

Zlatna značka općine Doboj Istok

 

  1. Osmić (Mustafe) Hajrudin iz Brijesnice Male – za doprinos u razvoju mjesne zajednice,
  2. Junuzović  (Nusreta) Edin iz Klokotnice – za doprinos u društvenom i kulturnom životu,

Zlatne znače općine Doboj Istok nagrađenima je uručio općinski načelnik gosp. Kemal Bratić

 

Pismena zahvalnica općine Doboj Istok  – Zahirović (Rifeta) Zijad iz Lukavice Rijeke – za doprinos u razvoju MZ Lukavica Rijeka.

Pismenu zahvalnicu uručio je potpredsjednik Općinskog vijeća gosp. Izet Hodžić

 

 

Čitanje literarnih radova na temu „Dan općine Doboj Istok“:

Senada Hadžić, učenica IV razreda Tehničar elektroenergetike  Javne ustanove Mješovita srednja škola Doboj Istok, Emrah Karić, učenik IX razreda Javne ustanove Osnovna škola „Brijesnica“ i  Nejra Džebić, učenica IX razreda Javne ustanove Osnovna škola „Klokotnica“

Nagrađenim učenima potpredsjednik Općinskog vijeća gosp. Izet Hodžić uručio je prigodne poklone.

Na adresu Općine Doboj Istok pristigle su mnogobrojne čestitke u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine koje je pročitala  gosp. Arnela Aljić.

 

 Nakon Svečane sjednice na Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici predstavnici boračkih udruženja, Općinskog vijeća i Općine, predstavnici vlade Tuzlanskog katona, vlade Federacije i predstavnici mjesne zajednice Klolotnica su  učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali  počast šehidima koji su dali svoje živote za našu Općinu.