OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA OSLOBAĐANA OBLIĆA

 

U 08,30 sati okupljanjem na poligonu ispred Doma kulture u mjesnoj zajednici Lukavica Rijeka, postrojavanjem izviđača odreda Vrba, te podjelom  paketića djeci počelelo je obilježevanja Dana oslobađanja Oblića. Učenjem fatihe, polaganje cvijeća  ispred spomen česme kolona se uputila prema koti Oblić.

Predsjednik  mjesne zajednica Lukavica Rijeka gosp.  Fehim Alihodžić zahvalio se svim prisutnima na podršci i dolasku na obilježavanje 29. godišnjice oslobađanja Oblića.

Prisutne je pozdaravio Aljo Hasančević iz Grapske, te predsjednik kantonalne organizacije demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona gosp. Ibrahim Musić.

Historijski čas održao je gosp. Ibrahim Jahić učesnik akcije oslobađana kote Oblić i dobitnih značke zlatni ljiljan. Posjetio je  prisutne na akciju oslobađanja kote Oblić. Poručio je mladima i zamolio ih da ako zatreba da moraju da brane svoju zemlju, da budu budni i spremni ako to zatreba jer neprijatelj ne miruje.

U ime Općinskog načelnika gosp. Kemala Bratića prisutne je pozdavila gospođa Arnela Aljić riječima „Oblić je istorijski značajna kota koja je doprinijela očuvanju naših prostora, međutim sve porodice šehida svi članovi ratnih vojnih invalida, sve ostale porodice koje se saosjećaju sa njima a koje su izgubile  svoje najmilije ovdje na Obliću današnji dan doživljavaju sa dosta bola, dosta tuge,  ovaj dan je za njih otvorena rana koja krvari i koja nikada  neće zacijeliti i ona ne treba ni da zacijeli jer ukoliko bi zacijela mi bi zaboravili Oblić, sve šehide koji su dali svoje živote da mi možemo slobodno da hodamo, zato hvala vama svima što ste po ovakom vremenu došli da se Oblić nikada ne zaboravi“.

Predsjednik mjesne zajednice Lukavica Rijeka gosp. Fehim Alihodžić uručio je zahvalnice pojedincima zaslužnim za organizaciju 29. godišnjice oslobađanja Oblića.

U  organizaciji Streljačkog kluba Doboj Istok, Lukavica Rijeka održana je završnica lige u gađanju iz vazdušne puške gdje su i dodijeljene diplome i medalje za prva tri mjesta.

  1. Suljkanović Nedim
  2. Suljkanović Lamija
  3. Okanović Husein

Kao i svake godine odred izviđača Vrba dodijelio je zahvalnice:

Nosioci zastava: Hasić Zinedin (Sjenina), Lukavica Ismar (Poljice), Konjić Amir (Brijesnica Velika), Đogić Almin (Brijesnica Mala), Mujkić Amar i Haris (Klokotnica), Čajić Ajdin ( Doboj), Delić Elvedin (Doboj), Mujkić Faruk (Gračanica), Bjelobrković Mustafa (Grapska), Eirsoft klub Crni Panteri (Lukavica), Planinarsko društvo Zefir (Gračanica), Udruženje građana Putevima spasa i slobode, te najmlađem  učesniku Mujkić Pašagi i najstarijem učesniku Hadžić Abdulahu.

Nakon klanjanja podne namaza u Novoj džamiji, mevludske svečanosti,  organizator je pripremio ručak za sve goste.