U povodu Dana Državnosti Bosne i Hercegovine održana Svečana sjednica Općinskog vijeća i položeno cvijeće na Centranom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici i šehidskom spomen obilježju u Brijesnici Velikoj

 

 

 

Predsjedavajući O.V. gosp. Nusret  Dautović  čestitao je svim prisutnima Dan državnosti, pozvao  sve prisute da se učenjem fatihe sjetimo svih dobrih bosanaca i hercegovca koji su dali svoje živote da bi danas imali državu Bosnu i Hercegovinu, zatim pročitao program obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine prof. Haris Mujić posjetio je sve prisutne na istorijski put stvaranje Bosne i Hercegovine. „Dozvolite mi da na početku svim građanima Doboj Istoka i BiH, uputim čestitku povodom obilježavanja značajnog Dana za BiH, Sretan vam 25. Novembar Dan državnosti BiH. Današnji dan je najznačajniji datum  u novijoj historiji. Borba za Bosnu i Hercegovinu traje već dugo kroz historiju počev od Kulina Bana.

Takođe ovo je i prilika da se prisjetimo i svih BiH sinova koji su početkom agresije 1992 godine ustali i njenu odbranu, odbranili vrijednosti tekovina ZAVNOBIH-a zašto su ginuli i njihovi preci. U ovoj borbi koja nije bila lahka ni kratka veliki dio njih je položilo svoj život za odbranu BiH. Mi moramo nastaviti stazama naših predhodnika. Mi smo podnijeli najveće žrtve za stvaranje državnosti Bosne i Hercegovine. Izlaganje je završio  čuvenom rečenicom Josipa Broza Tita „BiH ne može pripadati ni ovo ni onom  već narodima koji odavnina nastanjuju u ostalom to niko njima nije poklonio već su to sami izborili u narodno oslobodilačkoj borbi u kojoj su masovno učestvovali. Ovom rečenicom mi vidimo ustvari da samo mi možemo koji tu živimo svojim ličnim primjerom boriti se za Bosnu i Hercegovini i da u toj borbi ne očekujemo ni od koga drugog pomoć“.

 

Na adresu Općine pristigle su mnogobrojne čestitke koje je pročitao savjetnik Općinskog načelnika gosp. Omer Hadžić.

 

 

Općinski načelnik gosp. Kemal Bratić čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine riječima „Svim građanima Doboj Istoka i Bosne i Hercegovine želim sretan 25. Novembar Dan Državnosti Bosne i Hercegovine. Naša misija je Bosna i Hercegovine, te pozvao sve političke subjekte sa prostora općine Doboj Istok da se još jače ujedine u očuvanju države nam Bosne i Hercegovine. Govor je završio riječima neka nam živi Bosna i Hercegovina“.

 

Predstavnici boračkih udruženja, MUP-a Doboj Istok, mjesnih zajednica  te predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti općine Doboj Istok su na a Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotici i šehidskom spomne obilježju u Brijesnici Velikoj  su položili cvijeće i proučili fatihu.