O B A V I J E S T

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na informativnu sesiju posvećenu energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru, koja će se održati 23.11.2023. u 12:00 sati, sala Općinskog vijeća u Klokotnici, u suradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u okviru projekta “Dekarbonizacija stambenog sektora” (Residential) koji finansira Švedska.

Naša opština se ponosno ubraja među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum  gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom efikasnošću.

S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat Residential će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 SECAP opština/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.

Na info sesiji će biti predstavljeni rezultati studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim za našu opštinu/grad unutar ovog projekta. Cilj nam je zajedno stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata. Također ćemo istaknuti brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Pozivamo sve građane/ke, predstavnicima mjesnih zajednica, zainteresovanim privrednicima, zaposlenicima u organu lokalne uprave, kao i drugim  zainteresovanim, uključujući predstavnike zajednica etažnih vlasnika i pružaoce usluga, da iskoriste ovu priliku i svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.

S poštovanjem,

Za više informacija o projektu, molimo posjetite: https://bit.ly/3R2FYpB

Za dodatne informacije o informativnim sesijama, molimo kontaktirajte:

Damir Avdaković- Općinska služba za poduzetništvo i financije 035/720-421