ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA I SVEČANA AKADEMIJA U POVODU 04. JULA- DANA 109/224 BBR DOBOJ

 

Sa početkom 10,00 sati održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Doboj Istok povodom obilježavanja Dana 109/224 brdske brigade Doboj.

 

Predsjedavajući Općinskog vijeća Nusret Dautović, čestitajući 32 godišnjicu formiranja 109/224 BBR pozvao sve prisutne da se učenjem fatihe oda počast svim našim šehidima i poginulim borcima Armije Bosne i Hercegovine.

 

Istorijski čas povodoma Dana brigade održao je profesor istorije Haris Mujić U svom govoru   je sve prisutne posjetio na same početke organizovanja civilne vlasti  i početke formiranja 109/224 brdske brigade Doboj. U svom govoru istaknuo je da nikada ne smijemo zaboraviti doprinos ljudi koji su došli na područje Doboj Istoka  iz regije Doboja, a naročito čete Grapska. Istaknuo je moral boraca 109/224 bbr. Zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli u odbrani i formiranju 109/224 BBR.

Prisutnima se obratila i profesorica Maida Osmangebović riječima „Bošnjaci se moraju boriti za svoju historiju i za svoju istinu, imamo nekoliko knjiga koje govore o onima koji su branili ovo Općinu, koji su dali svoje živote, nekoliko knjiga koje govore o istorijskom  razvoju Općine, prije sve mislim na knjige porofesora Osmana Hadžića“. Predstavila je svima pilot projekat „Izložba starih fotografija“ koji je uradila sa svojim kolegicama Azrom Mujkić i Aidom Konjić Mrković.

 

 

Radove na temu  „109/224 bbr. ARBiH je oslobodila moju općinu“ su pročitali: Aldin Mehinović, učenik IX razreda Javne ustanove Osnovna škola  „Klokotnica, Lejla Karić, učenica VIII razreda Javne ustanove Osnovna škola „Brijesnica“ i Hava Škrebo, učenica III razreda Javne ustanove Mješovita srednja škola Doboj Istok.

 

 

Zamjenik predsjedavjućeg Općinskog vijeć gosp. Izet Hodžić  je uručio  Općinska priznanja,

    ZLATNA ZNAČKA OPĆINE DOBOJ ISTOK 

  1. Batalević (Mujo) Ibro iz Klokotnice
  2. Fazlić  (Omer) Fadil iz Lukavice Rijeke
  3. Džanić (Atif) Amir iz Stanić Rijeke

   Predsjedavajuć  Općinskog vijeć gosp. Nusret Dautović uručio  je pismene zahvalnice Općine Doboj Istok,

   PISMENA ZAHVALNICA OPĆINE DOBOJ ISTOK

  1. Durmić (Arif) Almir iz Stanić Rijeke
  2. Junuzović (Sabit) Ahmet iz Klokotnice
  3. Hidić (Osman) Hasan iz Grapske Gornje

Pristigle čestitke u povodu Dana brigade pročitao je sekretar Općine gosp. Omer Hadžić.

 

U sklopu Programa obilježavanja Dana brigade u Osnovnoj školi u Klokotnici održana je Akademija u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja.

Prisutnima  se obratio gosp. Suljić Mevludin komandant bataljona Stanić Rijeka.U svom govoru posjetio je sve prisutne  na veoma značajnu ulogu civilnih vlasti u formiranju brigade. Hronoški i je istakao tok nastajanja brigade.Čestitao je svim prisutnima i svim građanima općine Doboj Istok 32 godišnjicu osnivanja 109/224 BBR, te poručio da se nikada ne smije zaboraviti niti jedan pripadnik brigade koji je herojski branio ovo područje.

 

Općinski načelnik gosp. Kemal Bratić čestitajući 32. godišnjicu formiranja 109/224 BBR svim suborcima, svim sugrađanima općine Doboj Istok u svoje ime i ime uposlenika, istaknuo je ulogu u odbrani prostora općine Doboj Istok i cijele Bosne i Hercegovine 109/224 BBR.

“Obilježavanje Dana brigade je prilika da se prisjetimo svih patriota koji su za slobodu Bosne i Hercegovine dali živote, kao i svih preživjelih heroja odbrambeno-oslobodlilačkog rata 1992-1995.
Posebnu zahvalnost ukazujem onima koji su na putu odbrane, jačanja i stasanja općine Doboj Istok dali svoje živote. Ovo je prilika da još snažnije iskažemo našu podršku njihovim porodicama i opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili”

Prisutnima se obratio i glavni imam Islamske Zajednice  Doboj Ibrahim Halilović “Danas je zaista veliki dan za Općinu Doboj Istok a ne samo za Doboj Istok nego i za Medžlist islamske zajednice Doboj. Mi se danas sjećamo naših šehida a naša obaveza je da čuvamo dostojanstvo njihove borbe, njihovih emaneta, njihove žrtve, čuvajmo ih od zaborava, sjećajmo se njihove zaista herojske borbe jer su svi oni heroji, nama netrebaju drugi heroji, mi imamo svoje heroje, čuvajmo dostojanstvo njihovih porodica sa ovom  porukom u svoje ime  i ime Medžlisa islamske zajednice Doboj od srca vam čestim Dan brigade”.

Koordinacija boračkih udruženja uručila je brojne zahvalnice pojedincim, udruženjima u povodu Dana 109/224 bbr.

Za kulturni sadržaj pobrinulo se Kulturno umjetničko društov “Lipe”.

Nakon Svečane sjednice i Akademije,  brojne boračke i druge delegacije te svi prisutni su proučili fatihu i položili cvijeće na Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici.

Manifestacije   su završene vojničkim ručkom za sve prisutne.