Općina Doboj Istok izdaje izvode iz matičnih knjiga za građane iz cijele FBiH

MATIČARI

Nakon testne faze i uspostave Matičnog registra, kao jedinstvene elektronske baze podataka u čijem  se Jedinstvenom centralnom registru nalaze lični podaci građana iz svih matičnih knjiga koje se vode u Federaciji BiH, građani  Doboj Istoka i građani u  FBiH  mogu vaditi izvode i uvjerenja iz matičnih knjiga u šalter Sali Općine Doboj Istok i matičnom uredu u Brijesnici Velikoj  kao i  u bilo kojem matičnom uredu u FBiH, bez obzira na mjesto prebivališta.

Izvodi se mogu vaditi samo ako su isti verifikovani od strane nadležne Općine.

Verifikacija znači da su podaci u elektronskoj bazi podataka i u matičnim knjigama usklađeni.

Na osnovu Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH, koji je stupio na snagu 12. maja 2012. godine Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH je u protekle dvije godine  radilo na implementaciji  Zakona i osiguranju svih preduvjete za njegovu primjenu u 78 općina u Federaciji BiH i gradu Mostaru. Implementacija Zakona podrazumijevala je pripremu i donošenje devet podzakonskih akata, stavljanje u pravni promet novih obrazaca izvoda i uvjerenja iz matičnih knjiga koji su trajnog karaktera i jedinstveni za čitavu Federaciju BiH. Obuku je prošlo više od 400 matičara iz cijele FBiH među kojima su i matičari iz Općine Doboj Istok, uz polaganje  posebnog stručnog ispita za matičare.

Prema trvdnjama stručnjaka, „Elektronske matične knjige“ osiguravaju poštivanje najviših sigurnosnh standarda obrade ličnih podataka i dokumenata koji se primjenjuju u zemljama EU.