ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA I SVEČANA AKADEMIJA U POVODU 04. JULA- DANA 109/224 BBR DOBOJ

Sa početkom 10,00 sati održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Doboj Istok povodom obilježavanja Dana 109/224 brdske brigade Doboj.

 

 

Predsjedavajući Općinskog vijeća Nusret Dautović, čestitajući 31 godišnjicu formiranja 109/224 BBR pozvao sve prisutne da se učenjem fatihe oda počast svim našim šehidima i poginulim borcima Armije Bosne i Hercegovine.

 

Istorijski čas povodoma Dana brigade održao je povjerenik ratnog povjereništva gosp. Refik Šuvalić. U svom govoru   je sve prisutne posjetio na same početke organizovanja civilne vlasti  i početke formiranja 109/224 brdske brigade Doboj. U svom govoru zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli u odbrani i formiranju 109/224 BBR.

 

Općinski načelnik gosp. Kemal Bratić  je uručio  Općinska priznanja za doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine:

PLAKETA OPĆINE DOBOJ ISTOK

Major Sinanović (Husejina) Mirsad –  za  doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine,

 

ZLATNA ZNAČKA OPĆINE DOBOJ ISTOK

Alibašić (Muje) Refik iz Brijesnice Male – za  doprinos u odbrani zemlje,

 

PISMENA ZAHVALNICA OPĆINE DOBOJ ISTOK

             

Štabni narednik Šišić (Mehmeda) Salih iz Klokotnice – za doprinos u odbrani zemlje,

Puškarević (Nazifa) Rusmir iz Klokotnice – za doprinos u odbrani zemlje,

Zahirović (Ragiba) Ramo iz Lukavice Rijeke  – za doprinos u odbrani zemlje

U ime nagrađenih prisutima se obratio komandant 109/224 BBR gosp. Mirsad Sinanović. Zahvalio se na dodjeljenoj nagradi, čestitao svim prisutnima godišnjicu brigade uz želju da i sve naredne godišnjice svi dočekamo u zdravlju i veselju.

 

Pristigle čestitke u povodu Dana brigade pročitao je sekretar Općine gosp. Omer Hadžić.

 

Općinski načelnik gosp. Kemal Bratić čestitao je  svim prisutima 31 godišnjicu osnivanja 109/224 BBR., riječima “Sugrađanima Doboj Istoka, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godine, u ime općine Doboj Istok i u svoje lično ime čestitam 04. juli – Dan 109/224 BBR. Veoma je značajno što smo imali svoju brigadu te da nikada ne smijemo zaboraviti, porodice šehida, pale borce i sve pripadnike 109/224 BBR. Doboj”.

Nakon svečane sjednice svi prisutni su proučili fatihu i položili cvijeće na Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici.

 

 

U sklopu Programa obilježavanja Dana brigade u Osnovnoj školi u Klokotnici održana je Svečana Akademija u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja.

Općinski načelnik gosp. Kemal Bratić čestitajući 31. godišnjicu formiranja 109/224 BBR svim suborcima, svim sugrađanima općine Doboj Istok u svoje ime i ime uposlenika, istaknuo je ulogu u odbrani prostora općine Doboj Istok i cijele Bosne i Hercegovine 109/224 BBR.

“Obilježavanje Dana brigade je prilika da se prisjetimo svih patriota koji su za slobodu Bosne i Hercegovine dali živote, kao i svih preživjelih heroja odbrambeno-oslobodlilačkog rata 1992-1995.
Posebnu zahvalnost ukazujem onima koji su na putu odbrane, jačanja i stasanja općine Doboj Istok dali svoje živote. Ovo je prilika da još snažnije iskažemo našu podršku njihovim porodicama i opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili”

Prisutnima su se obratili gosp. Mirsad Durmić komandant bataljona Stanić Rijeka.U svom govoru posjetio je sve prisutne  na veoma značajnu ulogu bataljona kojim je komandovao, teškim trenutcima  i izazovima kroz koje je prošao on i njegov bataljon.Čestitao je svim prisutnima i svim građanima općine Doboj Istok 31. godišnjicu osnivanja 109/224 BBR., te poručio da se nikada ne smije zaboraviti niti jedan pripadnik brigade koji je branio ovo područje.

Prisutne je poselamio glavni imam  medžlisa Doboj efendija Ibrahim Halilovići i svim pripadnicima 109/224 BBR. čestitao 31. godišnjicu od formiranja.

 

Predsjednik Kantonalnog saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona gosp. Ibrahim Mušić, čestitao je 31. godišnjicu 109/224 BBR. svim prisutnima, svima građanima općine Doboj Istok, te se zahvalio Koordinaciji boračkih udruženja na veoma dobroj organizaciji Svečane Akademije.

Nakon Svečane Akademije brojne boračke delegacije su proučili fatihu i položile cvijeće na Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici.

Za opuštajuće trenutke na Svečanoj Akademiji pobrinuli su se članovi Kulturno umjetničkog društva “Lipe”.