Održana  Svečana sjednica Općinskog vijeća Doboj Istok povodom  Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

Svečanu sjednicu uz čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, otvorio je predsjedavajući  Općinskog vijeća g-din. Selmin Karić.

Prigodan referat povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine pročitao je profesor istorije Haris Mujić. Između ostalog istaknuo je „Naša obaveza je da gradimo Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, evropsku državu ravnopravnih građana i naroda. Bosna nije samo parče zemlje na brdovitom Balkanu. Za mnoge od  nas Bosna je ideja, san o zemlji na razmeđu svjetova, na velikoj granici između Istoka i Zapada. To je zemlja više vjera i nacija, pa stoga i zemlja tolerancije, gdje svako može da misli i vjerjuje kako želi, gdje ne smije biti nasilja nad čovjekom i gdje neće biti nepravde. To je bio naš san o Bosni i samo takva Bosna može da postoji i opstane“. Istaknuo je da Prvi Predsjednik  nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović na pitanje da li je umjesto referenduma za nezavisnost bilo drugo rješenje, odgovorio je: „Prvi mart je bio naša sudbina i neumjesno je i griješno pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje“ i još jednom iskrene čestitke povodom 1. Marta Dana nezavisnosti.

Na adresu Općine Doboj Istok pristigle su mnogobrojne čestitke u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine koje je pročitao sekretar Općine gos. Omer Hadžić.

Čestitajući Dan Nezavisnosti, Općinski načelnik   gosp. Kemal Bratić istaknuo je „ Da ćemo istrajati u onome što se zove jedina država Bosna i Hercegovina, te da veoma malo pridajemo pažnje na  nove generacije koje će nas prirodnim putem zamijeniti te da njima moramo predati  našu Državu, patriotizam, ljubav prema domovini, da volimo svoje zastave, da poštujemo svoje institucije i mislim da nam je svima to zajednički  cilj, zajedno naravno i sa Islamskom zajednicom u narednom periodu. Još jednom vam čestitam Dan nezavisnosti“.

 

Nakon Svečane sjednice na Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici,  Predsjedavajući Općinskog vijeća, općinski vijećnici, Općinski načelnik, predstavnici boračkih udruženja, glavni imam MIZ Doboj, prof. Ibrahim ef. Halilović i svi prusutni gosti učenjem  fatihe i polaganjem cvijeća odali su  počast šehidima koji su dali svoje živote za našu domovinu.