KOMUNALNI INSPEKTOR OPĆINE DOBOJ ISTOK-NAREDBU O PODUZIMANJU MJERA OBAVEZNOG UKLANJANJA AMBROZIJE

KOMUNALNI INSPEKTOR OPĆINE DOBOJ ISTOK-NAREDBU O PODUZIMANJU MJERA OBAVEZNOG UKLANJANJA AMBROZIJE

(24.08.2018)

KOMUNALNI INSPEKTOR OPĆINE DOBOJ ISTOK

 

NAREDBU
O PODUZIMANJU MJERA OBAVEZNOG UKLANJANJA AMBROZIJE-Ambrosia artemisiifolia L.

Na osnovu članova 12. I 107. Odluke o komunalnom redu općine Doboj Istok („Službene novine općine Doboj istok“. broj: 4/13), donosi

Član 1.

Ovom Naredbom propisuju se mjere obaveznog uklanjanja korova ambrozije- Ambrosia artemisiifolia L. (u daljem tekstu: ambrozija) u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području općine Doboj Istok.

Član 2.

Vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, lica koja upravljaju vodotocimai kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, lica koja održavaju površine uz javne saobraćajnice, lica koja upravljaju parkovima i drugim javnim zelenim površinama (u daljem tekstu: obveznici) dužni su provoditi mjere uklanjanja ambrozije propisane članom 3. ove Naredbe.

Član 3.

Obveznici iz člana 2. Ove Naredbe dužni su tokom vegetacijske sezone tekuće godine, u više navrata, sa svojih površina (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) redovito uklanjati i suzbijati ambroziju sljedećim mjerama:
-agrotehničkim: pridržavanjem plodoreda, obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kulture, višekratnim prašenjem strništa i neobrađene (nezasijane) poljoprivredne površine;

-mehaničkim: međuredom kutivacijom, okopavanjem plijevljenjem i pročupavanjem izniklih biljaka;

-hemijskim: upotrebom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Bosni i Hercegovini za suzbijanje ambrozije, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo.

Član 4.

Obveznici snose troškove mjera uklanjanja i uništavanja ambrozije iz člana 3. ove Naredbe.

Član 5.

Protiv lica koji se ne budu pridržavali ove naredbe poduzet će se zakonski propisane mjere.

Član 6.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja i objavit će se na mjestima za oglašavanje i u javnim glasilima.

Klokotnica, 15.08.2018.godine v.d. Komunalni inspektor
Enes Bećirović, dipl ecc.