POSJETA DIMITRIJA IORDANIDIJA , ŠEFA KANCELARIJE OSCE-a u BANJA LUCI

POSJETA DIMITRIJA IORDANIDIJA , ŠEFA KANCELARIJE OSCE-a u BANJA LUCI

(23.04.2015)

POSJETA DIMITRIJA IORDANIDIJA , ŠEFA KANCELARIJE OSCE-a u BANJA LUCI

DSC00711

 

 

 

 

 

 

 

 

Dana 22.04.2015.godine u kabinetu općinskog načelnika, Kemala Bratića upriličen je prijem dr. Dimitriju Iordanidiju, novom šefu Kancelarije OSCE- a u Banja Luci. U delegaciji je bila i Tanja Danilović, programski službenik iz kancelarije OSCE- a  u Doboju.

Posjeta je organizovana u okviru posjete svim lokalnim zajednicama, koje pokriva ova kancelarija, sa ciljem upoznavanja sa trenutnom društveno-ekonomskom i političkom situacijom u svakoj lokalnoj zajednici i dogovorom o daljoj saradnji.

Iordanidi je načelnika upoznao sa novom organizacijom rada kancelarije OSCE-a u Bosni i Hercegovini po kojoj prestaje sa radom kancelarija u Doboju, a njene nadležnosti, na ovom području, preuzima banjalučka kancelarija.  U razgovoru sa načelnikom, Iordanidi se interesovao o ekonomskom i privrednom razvoju opštine i planovima za budući razvoj, o posljedicama majskih poplava na teritoriji opštine.

Načelnik je poželio dobrodošlicu, govorio o nemjerljivom značaju OSCE-a u Bosni i Hercegovini, s akcentom na Doboj Istok. Istakao kako  je zadovoljan sa radom OSCE- a.

Dodao i to da je OSCE faktor koji definitivno mijenja našu svijest po pitanju mnogih stvari kao što su recimo transparentnost, povjerenje…

Načelnik je Iordanidija upoznao sa posljedicama katastrofalnih poplava u 2014. godini, naglašavajući da se radi na rekostrukciji i izgradnji objekata za zaštitu od poplava. Govorio je i o razvoju opštine, o broju stanovništva. Razvoj poljoprivrede je jedan od prioriteta opštine i značajna su podsticajna sredstva koja opština izdvaja u tu svrhu.  Iordanidi i načelnik  Bratić su razgovarali i o aktuelnim dešavanjima na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Načelnik se još jednom zahvalio na dolasku, u nadi da će u budućnosti biti još ovakvih posjeta i što bolju saradnju  općine Doboj Istok i OSCE-a.