Otvoreno savjetovalište u Doboj Istoku

Otvoreno savjetovalište u Doboj Istoku

(11.02.2015)

Otvoreno Savjetovalište 

Centar za socijalni rad Doboj Istok prva je socijalna ustanova u BiH koja je u okviru svog djelovanja pokrenula savjetovalište za djecu i roditelje djece sa intelektualnim poteškoćama. Danas je upriličeno svečano otvaranje savjetovališta.
Obzirom da još nisu objavljeni rezultati posljednjeg popisa u BiH, nije moguće utvrditi ni tačan broj osoba sa invaliditetom ali se pretpostavlja da se taj broj kreće skoro 300.000 hiljada. Među njima se nalazi i određeni postotak osoba sa teškoćama u razvoju, odnosno intelektualnim teškoćama što karakterizira osobe ispodprosječne intelektualne sposobnosti.
Dužnost društva je da pomaže osobama sa bilo kojim oblikom invaliditeta, tako i osobama sa intelektualnim poteškoćama, a na to nas obavezuju ljudska, moralna i vjerska načela. Stoga je Centar za socijalni rad Doboj Istok uz finansijsku pomoć Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH, ušao u projekat „Rana intervencija je ključ uspjeha za djecu sa intelektualnim poteškoćama“ u okviru kojeg je u ovoj općini otvoreno savjetovalište za osobe sa intelektualnim poteškoćama.
Svakodnevna iskustva potvrđuju da postignuće u kvaliteti života zavise od čitavog niza tzv. ekstraintelektualnih faktora kao što su podrška obitelji, resursa kojima društvo raspolaže, medicinske brige, inteziteta podrške i sl. Tako misli i direktor Centra za socijalni rad Doboj Istok Omer Konjić koji obećava da ovo neće biti jedini projekat na kome će Centar pored redovnih aktivnosti, raditi iz oblasti socijalne zaštite.

Određene društvene promjene postepeno su dovele do prihvatanja socijalnih modela koji se ne ograničavaju samo na oblast klasifikacije i predstavljaju stručnu pomoć djeci kod kojih je utvrđen razvojni rizik ili poremećaj. Rana intervencija zavisi od 4 sistema: zdravstvenog, obrazovnog, socijalnog i porodičnog, a napredak se postiže samo zajedničkim djelovanjem sva četiri, tvrdi edukator u savjetovalištu Amir Mujić. Ovo je značaj projekat za općinu Doboj Istok u koji će biti uključeno oko stotinu osoba tj.djece a koji će pomoći u dostizanju njihovih potencijala.

Centar je zvanično otvorio i podršku u radu pružio, Mustafa Mujkić pomoćnik općinskog načelnika.
Snižene sposobnosti ove djece ogledaju se u vidu poremećaja pažnje, percepcije, mišljenja, adaptivnom ponašanju, komunikaciji, a manifestuju se u nekoliko vidova. Djeca sa teškoćama u kognitivnom razvoju imaju iste potrebe i uče kao njihovi vršnjaci: posmatrajući, oponašajući, opažajući i zaključujući, samo je njihov nivo postignuća mnogo niži.

DSC00505 DSC00507