ČESTITKA – 25 NOVEMBAR

ČESTITKA – 25 NOVEMBAR

Poštovani građani Doboj Istoka:

Obilježavanje Dana državnosti nije samo prilika da se prisjetimo historijskih činjenica i da sa vremenskim odmakom, objektivnije gledamo na dešavanja iz ranih 40-ih godina prošlog stoljeća kada je Europom harao II Svjetski rat. To je ujedno prilika da se prisjetimo zbog čega volimo našu Bosnu i Hercegovinu, zbog čega smo svi do jednog stali u odbranu naše domovine devedesetih godina kada je agresor ponovno pokazao da  su mu fašizam, nacionalizam i mržnja najbitnije stvari na kojima zasniva svoje postojanje. Ni u Drugom svjetskom ratu, ali ni u našem odbranbenom ratu nismo pokazali slabost – ni vojno, ni politički. 25. novembar je pokazatelj da nismo dali da se Bosna i Hercegovina uništi ni pravno. Opstala je u inat silama kojima je smetala.

 zastavaBHNa  osnivačkom zasjedanju 25. novembra 1943,  u Mrkonjić Gradu održano je  Zemaljsko  antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine i tom prilikom potvrđen je  puni državnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine  koju naša domovina  baštini od X stoljeća . Bosna i Hercegovina je u svojim povijesnim granicama tada pravno konstituirana, kao država ravnopravnih građana . Granice Bosne i Hercegovine  tada su potvrđene i priznate kao rezultat višestoljetnog političkog, kulturnog i demografskog kontinuiteta i razvitka.

Devedesetih godina, Bošnjački narod je bio na testu – kako sačuvati državnost koju su naši djedovi čuvali stoljećima. Hrabrost i težnja za očuvanje cjelovitosti naše države pokazale su se kao presudne u borbi sa agresorom. Dan državnosti je zbog toga posvećen i tim ratnim godinama. Doboj Istok je i tada obilježavao Dan državnosti, svečano i ponosno. Obnovili smo državnost i sačuvali granice naše lijepe Bosne, zato sam sretan što vam mogu čestitati ovaj bitni datum. Nama je ostala čast i obaveza da čuvamo i branimo tada obnovljenu državnost i antifašističku tradiciju ovog prostora. Odbrambeno-oslobodilačkim ratom 90-ih godina prošlog stoljeća odbranili smo državu Bosnu i Hercegovinu i to je naš zalog budućim generacijama.

U ime Općine Doboj Istok i u svoje ime svim građanima  Doboj Istoka i Bosne i Hercegovine upućujem najiskrene čestitke u povodu 25. novembra Dana državnosti BiH.

 

Općinski načelnik Kemal Bratić