REZOLUCIUJA O POPISU STANOVNIŠTVA

REZOLUCIUJA O POPISU STANOVNIŠTVA

REZOLUCIJA OPĆINSKOG VIJEĆA DOBOJ ISTOK

Na osnovu člana 85. stav 1. i  člana 90.  Poslovnika o radu Općinskog vijeća  Doboj Istok («Službene novine općine Doboj Istok», broj 7/09), a nakon prihvatanja Inicijative  predsjednika kluba SBiH i BPS Sajiba Mešića za usvajanje rezolucije o značaju i načinu izjašnjavanja prilikom popisa stanovništva 2013.godine    , Općinsko vijeće Doboj Istok  na 10. redovnoj sjednici održanoj dana 28.09.2013.godine donijelo je: 

 R E Z O L U C I J U

I

Predstojeći popis stanovništva je istorijski i jako bitan za sve građane BiH a posebno za Bošnjake.

1379320_233913470098454_1152841821_nZbog te činjenice građani Doboj Istoka budite to što ste oduvijek bili, a bili ste, jeste i bit ćete Bošnjaci.  Bošnjak je istorijsko, tradicionalno , narodno i nacionalno ime naroda koji žive u BiH i u dijaspori po cijeloj Evropii u brojnoj emigraciji u svijetu. Naše ime nas povezuje i ujedno veže za jedinu nam domovinu BiH. Naše ime, kao i opstanak naše zemlje, bili su potvrđeni mnogobrojnim žrtvama u odbrani zemlje i naroda od raznih agresija i genocida. Trenutno postoje određeni krugovi koji nam nastoje nametnuti lažnu identifiksciju nacionalne pripadnosti i ime jezika te da se izjašnjavamo kao  Muslimani ili Bosanci a što su ustvari imena vjere i lokaliteta, a ne nacije. Poltički najvažniji razlog zašto se trebamo izjasniti kao Bošnjaci je Dejtonski sporazum koji je definisao BiH kao državu konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba , Hrvata, dakle Bošnjaci su ustavna kategorija a ne Muslimani ili Bosanci. I zbog svega navedenog svi mi koji smo građani ove Općine za koju je veliki broj Bošnjaka dao svoj život trebamo biti ponosni i dosljedni i izjasniti se prema istorijskoj istini i našem pravu na sljedeći način:

O pitanju naše etničke i nacionalne pripadnosti kao BOŠNJACI;

O pitanju naše vjeroispovijesti kao pripadnici islamske vjere;

O pitanju maternjeg jezika koji nam je svima zajednički  Bosanski jezik.

Građani Doboj Istoka, Bošnjaci ne smiju se zbuniti u pogledu identiteta, jer mi jesmo Bošnjaci ponosan narod na svoje ime i domovinu.

 

II

Rezolucija će se dostaviti na: oglasne table, internet stranicu Općine, mjesnim zajednicama, političkim partijama i strankama, sportskim klubovima i udruženjima građana.

                                                                    

                                                                       III

 

 Rezolucija će se  objaviti u «Službenim novinama općine Doboj Istok». 

 

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

TUZLANSKI KANTON

OPĆINA DOBOJ ISTOK

OPĆINSKO VIJEĆE                                                                            PREDSJEDAVAJUĆI

                                                                                                              OPĆINSKOG VIJEĆA

Broj: 02-05-1597/13                                                                           dr Ferid Konjić

Datum,30.09.2013.godine