KLIZIŠTA U DOBOJ ISTOKU

KLIZIŠTA U DOBOJ ISTOKU

SANACIJA KLIZIŠTA I ODRONA NAŠ JE PRIORITET
 (18.04.2013)

Tokom mjeseca marta 2013. godine došlo je do reaktiviranja 3 klizišta i  1 odrona na prostoru naše općine. Neposredno su ugrožena  2 stambena objekta, a više njih  u slučaju eskalacije problema posredno se našlo u opasnosti. Djelovanjem odrona u naselju Mrkani (Odron broj 103) u MZ Klokotnica oštećena je asfaltna putna komunikacija kroz ovo naselje, te je promet  gotovo u cijelosti obustavljen.

DSC06523Uposlenici Općinske službe za civilnu zaštitu su po izvršenom terenskom uviđaju sačinili službenu zabilješku sa prijedlozima mjera za sanciju lokaliteta uzurpiranih djelovanjem klizišta i odrona, te istu dostavili Općinskom načelniku, Općinskoj službi za prostorno uređenje i  mjesnim zajednicama Klokotnica, Lukavica Rijeka i Mala Brijesnica.

U saradnji sa poduzećem doo „Grimig“ pristupilo se interventnoj sanaciji na lokalitetu aktiviranog odrona u naselju Mrkani. Radovi su završeni 05.04.2013. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAktivnosti na klizištima u naseljima Mala Brijesnica (klizište broj 19 Grič 1) i Lukavica Rijeka (klzište broj 129 Varoš i klizište broj 131 Potok –rezervoar u Sofićima) koja su zbog broja ugroženih objekata i vremena aktiviranja svrstana na listu prioriteta za sanaciju, su takođe predložene i iste  se poduzimaju u skladu sa trenutnim mogućnostima Općine.