SREDNJE OBRAZOVANJE NA PODRUČJU DOBOJ ISTOKA

SREDNJE OBRAZOVANJE NA PODRUČJU DOBOJ ISTOKA

NAJVEĆI INTERES I DALJE ZA GIMNAZIJU I EKONOMSKOG TEHNIČARA

 (25.03.2013)    

Na osnovu opsežne analize i ankete sprovedene u svim završnim razredima osnovnih škola na području općine Doboj Istok  i dijela općine Gračanica ( O.Š. „ Lukavica“ i O.Š. „ Stjepan Polje“), Nastavničko vijeće usvojilo je prijedlog da se u školskoj 2012/13 godini upiše četiri odjeljenja i to: Gimnazija – opći smjer; Ekonomska škola – zanimanje: ekonomski tehničar, finansijsko-računovodstveni smjer; Saobraćajna stručna škola – znimanje: vozač motornih vozila; Krojač;

ali22Nešto veći interes učenici završnih razreda osnovne škole pokazali su za zanimanje frizera. Međutim, ukidanjem trgovinske škole, gubi se kontinuitet tog zanimanja. S druge strane, za uvođenje novog zanimanja – frizera, potrebno je obezbijediti uslove rada, a posebno uslove za praktičnu nastavu.

U školskoj 2011/12 godini, deveti razred osnovne škole završilo je svega 77 učenika sa područja cijele općine, zbog čega je i broj upisane djece u srednju školu znatno manji. Prema  anketi koju menadžment MSŠ“ Doboj Istok“ provodi svake godine među učenicima završnih razreda u svim osnovnim školama najveći interes pokazan je za gimnaziju, ekonomsku i saobraćajnu struku, dok je jedan broj učenika pokazao interes i za zanimanje medicinskog tehničara.