ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA OPĆINSKOG VIJEĆA U POVODU 04 JULA- DANA 109/224 BBR DOBOJ


Sa početkom 10,00 sati u prostorijama doma kulture u Klokotnici održana je svečana akademija Općinskog vijeća Doboj Istok povodom obilježavanja Dana 109/224 brdske brigade Doboj.
Učenjem fatihe za poginule pripadnike 109/224 brdske brigade Doboj, počela je svečana akademija. Predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Nusret Dautović je čestitao svim građanima Dan brigade i prestavio današnji program obilježavanja Dana 109/224 bbr.


Prigodan referat povodoma Dana brigade održao je predsjednik ratnog povjereništva gosp. Refik Šuvalić. U svom govoru Refik je sve prisutne posjetio na istorijski put stvaranja kako civilne vlasti tako i 109/224 brdske brigade Doboj, čestitajući svima 30 godišnjicu formiranja brigade sa željom da se ratna stradanja nikome i nikada ne ponove. Sam početak formiranja civilne vlasti datira od sastanka između predstavnika mjesnih zajednica i predstavnika Jugoslovenske narodne armije, formiranje savjeta za narodnu odbranu, zatim kriznih štabova kao i dvije ratne stanice policije. Opremanje jednica su vršili krizni štabovi. Istaknuo je želju cijelog stanovništva, za odbranom, i možemo biti ponosni i sretni na organizovanost i spremnost naroda na odbranu stavljajući sva svoja finansijska i materijalna dobra u svrhu odbrane. 04.07.1992 formirana je 109 brigada a za prvog komandanta je postavljen Sejad Arnautović. Na kraju svoga izlaganja je poručio da tradiciju obilježavanja Dana brigade treba da nastavimo svi a posebno mlađe generacije.
Pročitani su radovi na temu „109/224 bbr. je oslodila moju općinu”. Radove su čitali : Amrina Džanić, učenica II razreda Gimnazije JU MSŠ Doboj Istok, Emrah Karić, učenik VIII razreda Osnovne škole “Brijesnica” i Lamija Husaković, učenica VI razreda Osnovne škole “Klokotnica”.


Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća gosp. Izet Hodžić je uručio priznanja učenicama za najbolje radove na temu “109/224 brdska brigada je oslobodila moju Općinu“.


Predsjedavajući Općinskog vijeća gosp.Nusret Dautović je uručio Općinska priznanja:
-zlatnu značku općine Doboj Istok za doprinos za odbranu zemlje dobio je; Dedić (Hazima) Salih iz Stanić Rijeke,
-pismene zahvalnice općine Doboj Istok: su dobili: Mujić (Šerifa) Vesad iz Klokotnice i Osmić (Jusufa) Mevludin iz Brijesnice Male.
Na adresu Općine Doboj Istok pristigle su mnogobrojne čestitke u povodu Dana 109/224 brdske brigade Doboj koje je pročitao sekretar Općine gos. Omer Hadžić.
Nakon svečane sjednice brojne delegacije izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih udruženja Tuzlanskog kantona i općine Doboj Istok te mjesne zajednice Grapska su proučili fatihu i položili cvijeće na Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici.


U 12,00 sati održan je u Mevlud u džamiji u džematu Ahimbašići.


Sa vojničkim ručkom za sve prisutne završen je program obilježavanja Dana 109/22 bbr. Doboj.