Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, polaganjem cvijeća na spomen obilježju u Klokotnici te  otkrivanje spomen ploče palim borcima 109/224 bbr  iz Mjesne zajednice Stanić Rijeka –završen je planirani program obilježavanja Dana brigade.

 

 

10,00 sati održana svečana sjednica Općinskog vijeća Doboj Istok povodoma obilježavanja Dana brigade.

Predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Ferid Konjić, čestitajući  Dan brigade svim stanovnicima općine Doboj Istok, prezentovao je protokol obilježavanja 4. Jula Dana brigade, zahvalio se svim prisutnima na dolasku  obilježavanja ovog za nas veoma značajnog datuma  i u vrijeme pandemije.

Prigodnim referatom povodom  Dana brigade profesor istorije gosp. Haris Mujić prisutne je posjeti na ratni put 109/224 bbr.

„Na današnji dan 1992. godine formirana je 109 bbr.. Ratni put 109 je bio veoma težak i krvav. Ratni put 109 brigade isprepleten je bio teškim borbenim zadatcima kroz koje je prošlo 3000 njenih pripadnika od kojih su za odbranu nezavisne BiH u njene temelje 300 pripadnika ugradili svoje živote.Okupili smo se stoga danas upravo da bih se posjetili na tu hrabrost i jedinstvo koji su nas učinili nepobjedivim. Moramo biti ponosni na ono što smo postigli u odbranbeno oslobodilačkom ratu, stoga nam želim sretan i ponosan dan naše 109 Dobojske brdske brigade“. ( dio iz izlaganja profesora Harisa Mujića).

 

Općinski načelnik Kemal Bratić  uručio Općinska priznanja i to:

Zlatnu značku općine Doboj Istok – Hodžić (Mehmeda) Aziz iz Klokotnice,

Pismene zahvalnice općine Doboj Istok: Karić (Omera) Mustafa iz Brijesnice Male i Mešić (Medžida) Mufid (posthumno)

 

Prisutnima uz čestitke za Dan brigade obratio se komandand 109/224 bbr. gosp. Mirsad Sinanović, ističući težak put nastajanja 109/224 bbr., te je poslao poruku da mladi nikada ne smiju zaboraviti put stvaranja naše brigade.

Pristigle čestitke u povodu Dana brigade pročitao je sekretar Općine gosp. Omer Hadžić.

Polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen obilježju

i

Svečanim otkrivanjem spomen ploče palih borcima 109/224 bbr iz mjesne zajednice Stanić Rijeka-škola završen je program obilježvanja Dana brigade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČESTITKA OPĆINSKOG NAČELNIKA POVODOM
04 JULA- DANA 109/224 BBR DOBOJ

“Sugrađanima Doboj Istoka, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godine, u ime općine Doboj Istok i u svoje lično ime čestitam 04. juli – Dan 109/224 BBR.
Danas kada obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj historiji naše Općine, svi zajedno možemo biti ponosni na časnu, pravednu i herojsku borbu branilaca Doboj Istoka i države Bosne i Hercegovine.

Branioci Doboj Istoka pokazali su neizmjernu ljubav prema svojoj općini i svojoj državi. Sjećanje na herojsku i časnu borbu 109/224 BBR na njene najbolje sinove, obaveza je svih onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu.

Obilježavanje Dana brigade je prilika da se prisjetimo svih patriota koji su za slobodu Bosne i Hercegovine dali živote, kao i svih preživjelih heroja odbrambeno-oslobodlilačkog rata 1992-1995.
Posebnu zahvalnost ukazujem onima koji su na putu odbrane, jačanja i stasanja općine Doboj Istok dali svoje živote. Ovo je prilika da još snažnije iskažemo našu podršku njihovim porodicama i opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili” navedeno je u čestitci Općinskog načelnika Kemala Bratića.

OPĆINSKI NAČELNIK

KEMAL BRATIĆ

25.06.2020

PRIJEMOM  DELEGACIJE BORAČKIH UDRUŽENJA  I POLAGANJEM CVIJEĆA NA CENTRALNOM ŠEHIDSKOM OBILJEŽJU U KLOKOTNICI POČELO OBILJEŽAVANJE DANA 109/224 BBR

 

U povodu obilježavanja Dana brigade Općinski načelnik danas je u vijećničkoj sali primio delegaciju Boračkih udruženja 109/224 bbr. Prijemu je prisustvovao i komandand 109/224 bbr gosp. Mirsad Sinanović.

Općinski načelnik gosp. Kemal Bratić istaknuo je da je obilježavnje Dana brigade  jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj historiji naše Općine, svi zajedno možemo biti ponosni na časnu, pravednu i herojsku borbu branilaca Doboj Istoka i države Bosne i Hercegovine. Trajni je naš zadatak pomoć pružiti svi borcima kojima je ona istinski i potrebna.

Komandant 109/224 bbr. Gosp. Mirsad Sinanović zahvalio se Općinskom načelniku, predstavnicima boračkih udruženja što se ne zaboravlja obilježavanje  Dana brigade  i u uslovima pandemije.

 

 

Predstavnici boračkih udruženja prisjetili su se ratnih dešavanja, herojske odbrane našeg kraja, zahvalili se Općinskom načeliku na prijemu i obilježavanju Dana brigade, založili se za intezivniju borbu za povećanje iznosa primanja boračkim populacijama.

 

Nakon  druženja proučena je fatika i položeno je cvijeće na Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici.

(01.06.2020)

OPĆINSKI NAČELNIK U POVODU  OBILJEŽAVANJE DANA 109/224 BBR  PRIMIO  DELEGACIJU RATNIH KOMANDANATA, DELECIJU BORAČKIH UDRUŽENJA  I  DELEGACIJU ZLATNIH LJILJANA 

U povodu obilježavanja Dana brigade Općinski načelnik danas je u vijećničkoj sali primio delegaciju ratnih komandanada,delegaciju boračkih udruženja  i delegaciju zlatnih ljiljana  109/224 bbr. Prijemu su pristustvovali  komandanti 109/224 bbr gosp. Mirsad Sinanović,

Uz riječi dobrodošlice, čestitku za Dan brigade,  općinski načelnik gosp. Kemal Bratić zahvalio se svim komandantima, predstavnicima boračkih udruženja, nosiocima zlatnih ljiljana  što su svojim prisustvom i u uslovima pandemije dali doprinos obilježavanju Dana 109/224 bbr.

Prisutnima se obratio i komandant 109/224 bbr. gosp. Mirsad Sinanović.Uz sjećanja na herojsku borbu svih pripadnika brigade, posjetio je sve prisutne da se mora nastaviti obilježavati ovaj za nas najznačajniji Dan te predložio da se podignu  spomen ploče svim poginulim borcima ma bilo gdje da su poginuli.

Nakon  prijema  proučena je fatika i položeno je cvijeće na Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici  i

 

na mezarju rahmetli komandanta Sofić Abdulaha u Lukavica Rijeci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prijem delegacije ratnih komandanata i delegacije zlatnih ljiljana 109/224 bbr

                                      (sala Općinskog vijeća) –  prijem će izvršiti Općinski načelnik

 

 

           –   Polaganje cvijeća na Centralno šehidsko spomen obilježje u Klokotnici 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIZOM AKTIVNOSTI OBILJEŽEN DAN BRIGADE

 

10,00 Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u Sali Općinskog vijeća u zgradi Općine u Klokotnici.

 

Prigodan referat povodom Dana 109/224 bbr Doboj pročitao je gosp. Refik Šuvalić, povjerenik KRT-a.

 

11,00 Svečano otvaranje Centralnog šehidskog spomen obilježja-Klokotnica, Polje

Centralno šehidsko spomen obilježje otvorio je gosp. Fahri Solak, sekretar TDBB-a Unije turskih opština i načelnik općine Doboj Istok gosp. Kemal Bratić.

Općinski načelnik gosp. Kemal Bratić, uručio je prigodan poklon gosp. Fahri Solak, sekretaru TDBB Unije turskih opština, za doprinos u izgradnji Centralnog šehidskog spomen obilježja.

 

Brojne delagacije: Djeca šehida i poginulih boraca, delegacije roditelja i supruge šehida i poginulih boraca, boračka udruženja općine Doboj Istok, savez organizacija porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona, općinske  organizacije porodica šehida i poginulih boraca: Gradačca, Gračanice, Lukavca, Banovića, Srebrenika, Srebrenice, Zvornika, Jelaha, Oćine Doboj Jug, delegacija saveza ratnih vojnih invalida BiH, organizacija demobilisanih boraca općine Živinice, delegacije ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, Kantonalni savez demobilisanih boraca, delegacija općine Doboj Istok, delegacije Unije općina  turskog svijeta (TDBB), asocijacija žena SDA-Općinski odbor Doboj Istok, općinski odbor SDP Doboj Istok, stranka za BiH općinski odbor Doboj Istok i mnogobrojne druge delegacije udruženja i građani su položili cvijeće na spomen obilježje za 304 šehida i borca i 38 civilnih žrtava rata.

Nakon Svečanog otvaranje Centralnog šehidskog spomen obilježja-Klokotnica, Polje u 12,00 sati održan je Mevlud u džamiji Klokotnica, Polje.

 

13,00 Svečana akademija i dodjela Općinskih priznanja, dom kulture u Klokotnici

Svečana akademija održana je u Domu kulture u Klokotnici. Svim prisutnima u svoje, ime Općinskog načelnika gosp. Kemala Bratića, predsjedavajućeg O.V. gosp. Ferida Konjića, Dan brigade čestitao je zamjenik predsjedavjućeg O.V. gosp. Sajib Mešić.

Mirsad Sinanović, ratni komandant brigade, svim prisutnima je čestitao Dan Brigade, zahvalio se svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se realizuje „Program obilježavanja Dana brigade“ te pozvao sve prisutne na veće angažovanje kada je u pitanju obilježavanje ovog značajnog datuma.

Sajib Mešić, zamjenik predsjedavajućeg O.V. uručio je posthumno „Zlatnu značku“ Kuprić (Omera) Osmanu iz Brijesnice Velike, za doprinos u odbrani zemlje.

Pismena zahvalnica općine Doboj Istok dodjeljena je Šišić (Adema) Senadu iz Klokotnice, i Fazlić (Omera) Mustafi iz Lukavice Rijeke za doprinos u odbrani zemlje.

Nakon održanog turnira u malog nogometu (09,00 Turnir u malom nogometu (poligon O.Š. „Klokotnica“ u Klokotnici) na kome je Prvo mjesto osvojila ekipa Mjesne zajednice Klokotnica, Drugo mjesto ekipa N.K. Doboj Istok i treće mjesto Emaus-Duje, priređen je vojnički ručka za borce i goste (poligon O.Š. „Klokotnica“ u Klokotnici).