ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA U POVODU 04 JULA- DANA 109/224 BBR DOBOJ

Sa početkom 10,00 sati održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Doboj Istok povodom obilježavanja Dana 109/224 brdske brigade Doboj.

Učenjem fatihe za poginule pripadnike 109/224 brdske brigade Doboj, počela je svečana sjednica. Predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Selmin Karić je čestitao svim građanima Dan brigade, prestavio današnji program obilježavanja te dao riječ  komandantu 109/224 bbr. Doboj gosp. Mirsadu Sinanovići.

Istorijski čas povodoma Dana brigade održao je Komandant brigade gosp. Mirsad Sinanović. U svom govoru Mirsad  je sve prisutne posjetio na istorijski put 109/224 brdske brigade Doboj, čestitajući svima 29 godišnjicu formiranja brigade sa željom da se ratna stradanja nikome i nikada ne ponove ali da tradiciju obilježavanja Dana brigade treba da nastave i mlađe generacije.

Pročitani su  radovi  na temu „109/224 brdska brigada je oslobodila moju Općinu“

Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća gosp. Izet Hodžić  je uručio priznanja učenicama za najbolje radove na temu “109/224 brdska brigada je oslobodila moju Općinu“.

Nagrađeni učenici su: Amrina Džanić, učenica I razreda Gimnazije JU MSŠ Doboj Istok,  Dženan Habibović, učenik VIII razreda Osnovne škole „Brijesnica“ i Ajna Hodžić, učenica IX razreda Osnovne škole „Klokotnica“ .

Predsjedavajući  Općinskog vijeća gosp.Selmin Karić  je uručio  Općinsko priznanje.

Zlatnu značka općine Doboj Istok za doprinos za odbranu zemlje dobio je;  Avdić (Rame) Musto iz Svjetliče,

Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća gosp. Izet Hodžić  uručio je pismene  zahvalnice općine Doboj Istok.

Zahvalnice za doprinos u odbrani zemlje su dobili: Nurkanović (Bajre) Zerin iz Svjetliče i Junuzović (Ahmeta) Adnan iz Klokotnice (posthumno).

ČESTITKA OPĆINSKOG NAČELNIKA POVODOM
04 JULA- DANA 109/224 BBR DOBOJ

“Sugrađanima Doboj Istoka, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godine, u ime općine Doboj Istok i u svoje lično ime čestitam 04. juli – Dan 109/224 BBR.
Danas kada obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj historiji naše Općine, svi zajedno možemo biti ponosni na časnu, pravednu i herojsku borbu branilaca Doboj Istoka i države Bosne i Hercegovine.

Branioci Doboj Istoka pokazali su neizmjernu ljubav prema svojoj općini i svojoj državi. Sjećanje na herojsku i časnu borbu 109/224 BBR na njene najbolje sinove, obaveza je svih onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu.

Obilježavanje Dana brigade je prilika da se prisjetimo svih patriota koji su za slobodu Bosne i Hercegovine dali živote, kao i svih preživjelih heroja odbrambeno-oslobodlilačkog rata 1992-1995.
Posebnu zahvalnost ukazujem onima koji su na putu odbrane, jačanja i stasanja općine Doboj Istok dali svoje živote. Ovo je prilika da još snažnije iskažemo našu podršku njihovim porodicama i opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili”

 

Pristigle čestitke u povodu Dana brigade pročitao je sekretar Općine gosp. Omer Hadžić.

Nakon svečane sjednice svi prisutni su proučili fatihu i položili cvijeće na Centralnom šehidskom spomen obilježju u Klokotnici.

U sklopu Programa obilježavanja Dana brigade na Šikarcu je održan skup penzionera u organizaciji Udruženja penzionera Doboj Istok.

Prisutnima se obratio Općinski načelnik gosp. Kemal Bratić i Komandant 109/224 bbr. Doboj Mirsad Sinanović. Općinski načelnik čestitajući Dan brigade svim pripadnicima 109/224 brigade, zahvalio se Udruženju penzionera na dobroj organizaciji manifestacije “Međuopštinsko druženje Mujanov mezar 2021. godine”. Komandant 109/224 bbr. Doboj Mirsad Sinanović je sve prisutne posjetio na ratni put 109/224 brigade Doboj.

Sa održanim Mevludom u džamiji u džematu Ahimbašići završen je program obilježavanja Dana 109/22 bbr. Doboj.